Mag je een mbo tussenjaar nemen als je 16 of 17 bent?

Je bent nog geen 18 jaar en je hebt nog geen diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger)? Dan val je onder de leerplicht. Je bent dan verplicht om ‘volledig dagonderwijs’ te volgen. Mag je dan toch een mbo tussenjaar nemen als je 16 of 17 bent?

 

Het antwoord op deze vraag is kort maar krachtig: Ja! Tijdens een mbo tussenjaar (= oriëntatie jaar) ga je naar school en volg je dagonderwijs. Hiermee voldoe je aan de leerplicht. Na dit schooljaar ben je in staat om een bewustere keuze te maken voor een mbo-opleiding niveau 3 of 4. Lees meer over leerplicht en mogelijkheden tussenjaar op tussenjaarkenniscentrum.nl.

Cosmopolitisch jaar 
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het Cosmopolitisch jaar aan het Nova College in Hoofddorp. Een jaar lang ga jij je oriënteren op een aantal mensgerichte opleidingen en beroepen (hospitality = gastvrijheid). Je leert meer over jouw talenten, drijfveren en welke beroepen daarbij passen. Je leert (nog) beter om te gaan met anderen, communiceren en samenwerken.

LEES MEER OVER HET COSMOPOLITISCH JAAR

Help! Welke studie kies is na het vmbo?

Na het vmbo zet je de volgende belangrijke stap in je carrière: een studie aan het mbo (middelbaar beroeps onderwijs). Je moet een studiekeuze maken, je weet nog niet precies wat je leuk vindt of waar je talent ligt en je hebt wél zin in een avontuur waarin je klaargestoomd wordt om een wereldburger te zijn? Dan is het cosmopolitische tussenjaar iets voor jou! Dit is een opleiding van één jaar aan het Nova College in Hoofddorp waarin je leert om een wereldburger te zijn en door alle kennis die je op doet erachter komt welke mbo 3- of 4-opleiding jij kunt doen.

Tijdens het Cosmopolitisch jaar leer je onder andere jezelf kennen, je gaat op taalreis naar Spanje, je volgt vakken en je kunt vrijstellingen halen voor de mbo-opleiding die je hierna gaat doen. Je krijgt een persoonlijke coach die jou helpt bij jouw persoonlijke ontwikkeling en het maken van een studiekeuze die écht bij jou past.

Het is een mbo-opleiding van één jaar waarin je leert om een wereldburger te zijn. Door alle kennis die je op doet kom je erachter welke mbo 3- of 4-opleiding jij kunt doen. We helpen om de mbo-opleiding te vinden die het best bij jou past. Daarvoor kijken we goed naar wie je bent, wat je leuk vindt én naar wat je goed kunt.

© wearecosmo.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Disclaimer/ Privacybeleid