Cosmopolitisch jaar

Verbreed je horizon en ontdek welke opleiding bij jou past

Moet je een studiekeuze maken, maar weet je nog niet wat je leuk vindt of waar je talent ligt en heb je zin in een avontuur waarin je klaargestoomd wordt om een wereldburger te zijn? Dan is dit cosmopolitische oriëntatiejaar iets voor jou! Dit is een opleiding van één jaar aan het Nova College in Hoofddorp waarin je leert om een wereldburger te zijn en door alle kennis die je op doet erachter komt welke mbo 3- of 4-opleiding jij kunt doen.

We helpen om de studie te vinden die het best bij jou past. Daarvoor kijken we goed naar wie je bent, wat je leuk vindt én naar wat je goed kunt.

Deze opleiding valt onder het bekostigd onderwijs van het Nova College. Het is dus geen particulier traject. Dat scheelt je een hoop geld 😉

Bezoek de open dag van het Nova College in Hoofddorp

Wat betekent Cosmopolitisch jaar?

Kosmopolitisme betekent: wereldburgerschap. Je bent niet alleen inwoner van Nederland, maar ook van de wereld. Tijdens dit jaar kijken we daarom niet alleen naar Nederland, maar ook naar het buitenland.

Met klassikale coaching, het vak burgerschap, kennismaking met ervaren professionals en bedrijven en door projecten leer je samenwerken, communiceren en doe je veel algemene kennis op.

Je kunt dan denken aan:

 • Avontuur en internationale ervaring
  Je gaat tijdens dit jaar een aantal keer naar het buitenland. Wat dacht je van 2 weken in Barcelona, een week in de Ardennen en een tripje naar Brussel?
 • Beroepen- en studieoriëntatie
  Je maakt kennis met verschillende beroepen en studierichtingen om te kijken waar jij enthousiast van wordt.
 • (Wereld) burgerschap
  Tijdens burgerschap leer je meer over de maatschappij en de wereld om je heen. Als je dit vak haalt, hoef je het mogelijk niet meer te volgen bij je vervolgstudie.
 • Persoonlijke ontwikkeling
  Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkelingen. We kijken waar jij kunt of wil groeien, en we helpen je daarbij.

Persoonlijke aandacht tijdens de opleiding

Je persoonlijke ontwikkeling staat tijdens dit oriëntatie-jaar centraal. Je krijgt een persoonlijke coach. Deze coach helpt je door naar je te luisteren, vragen te stellen en advies te geven als je wilt. Je hebt intensief contact met je coach en wekelijks is er de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek.

Wij hechten veel waarde aan het creëren van een veilige omgeving waarin jij altijd jezelf kunt zijn. Zo heb jij na dit jaar niet alleen alles in huis om een bewustere vervolgstudie keuze te maken, ook heb je een stevige persoonlijkheid ontwikkeld waardoor je makkelijker en bewuster jouw volgende stap kunt maken.

Na het tussenjaar

Na deze opleiding kun je elke mbo-opleiding kiezen. Je kunt vrijstellingen meenemen naar je vervolgopleiding. Daardoor houd je meer tijd over om jezelf nog verder te ontwikkelen en/of een bijbaantje te hebben.

Wat ga je leren?

Je leert meer over jouw talenten, drijfveren en welke beroepen daarbij passen. Je leert (nog) beter om te gaan met anderen, communiceren en samenwerken. Je leert je in te leven in anderen, passende dienstverlening en/of zorg te bieden, representatief te zijn en weerbaar te zijn tegen alles wat je leven als (wereld)burger en professional met zich meebrengt. Je leert jezelf mondeling en schriftelijk goed uit te drukken, te plannen en organiseren. De opleiding heeft een internationale saus.

Daarom zijn de vakken Nederlands, rekenen, Engels, Spaans, burgerschap en internationalisering belangrijk in deze opleiding. Het is niet erg als je nog geen ervaring hebt met bijvoorbeeld Spaans. Dat leer je tijdens de opleiding.

Je krijgt een persoonlijke coach die jou helpt bij jouw persoonlijke ontwikkeling en het maken van een studiekeuze die écht bij jou past.

Wat ga je doen?

Tijdens je opleiding doe je veel ervaring op.

Stay or Go
Een dag per week maak je tijdens het Stay or Go-programma kennis met de volgende mbo richtingen en het bijbehorende beroepenveld:

 • Business school
 • Hotelschool
 • Reizen en vrije tijd
 • Welzijn
 • Zorg
 • Duurzaamheid

Bedrijven, experts en docenten die horen bij deze verschillende studierichtingen komen wekelijks naar ons toe, wij brengen een bezoek aan een bedrijf of we maken kennis met verschillende opleidingen.

Internationale ervaring
Tijdens je opleiding gaan we op taalreis naar Spanje en maak je in Nederland kennis met verschillende internationale bedrijven. Zo kun jij ervaren of werken in een internationale omgeving en/of in het buitenland iets voor jou is. Ook ga je meer over jezelf leren en over hoe jij contact maakt met anderen en samenwerkt.

Experience
Vier uur per week doe je betaald werkervaring op bij een bedrijf dat je zelf kunt kiezen. Je kunt er ook voor kiezen om vrijwilligerswerk te doen. Samen met je coach zoek je een organisatie uit en bepaal je wat je daar wil leren.

Vakkenpakket

Tijdens de opleiding volg je verschillende vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels
 • Wereldburgerschap
 • Keuzedeel Spaans

Toelatingsvoorwaarden

Jij kan al starten met deze mbo-opleidding wanneer je in bezit bent van één van de onderstaande diploma’s of certificaten.

 • Diploma beroepsopleiding mbo niveau 2 of 3
 • Diploma vmbo, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemende leerweg
 • Overgangsbewijs 3-4 havo/vwo
 • Een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma/bewijsstuk

Verbreed je horizon en ontdek welke opleiding bij jou past!

FAQ | veel gestelde vragen over het mbo tussenjaar

Mag je een tussenjaar nemen als je 16 of 17 bent?
Je bent nog geen 18 jaar en je hebt nog geen diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger)? Dan val je onder de leerplicht. Je bent dan verplicht om ‘volledig dagonderwijs’ te volgen.

Tijdens een mbo tussenjaar (= oriëntatiejaar) ga je naar school en volg je dagonderwijs. Hiermee voldoe je aan de leerplicht. Na dit schooljaar ben je in staat om een bewustere keuze te maken voor een mbo-opleiding niveau 3 of 4.

Wil je hier meer over weten? Lees dan verder op deze pagina.

© wearecosmo.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Disclaimer/ Privacybeleid