Mbo-opleiding kosten

Ben jij op zoek naar een mbo-opleiding die bij jouw interesses en kwaliteiten past? Cosmo biedt verschillende mbo-opleidingen op niveau 3 en 4 aan. Het volgen van een mbo-opleiding is echter niet gratis. De overheid bepaalt voor ieder studiejaar wat de hoogte van het lesgeld is. De kosten voor het volgen van een mbo-opleiding liggen echter wat hoger dan alleen het lesgeld. Om deel te kunnen nemen aan een mbo-opleiding heb je bijvoorbeeld ook studieboeken en een laptop nodig. Daarnaast moet je misschien wel reiskosten maken om aan de studie deel te kunnen nemen. We informeren je hieronder verder over de kosten van een mbo-opleiding. 

Heb je behoefte aan persoonlijk advies hierover? Neem gerust contact met ons op.

Wat kost een mbo-opleiding?

Hoeveel een mbo-opleiding kost hangt af van een aantal zaken. Allereerst speelt je leeftijd een rol. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je wel lesgeld verschuldigd. De opleidingen van Cosmo zijn BOL en BBL opleidingen. De letters BOL staan voor Beroeps Opleidende Leerweg. Dit wil zeggen dat je als leerling een onderwijstraject krijgt aangeboden waarbij je het grootste deel van de opleiding op school te vinden bent maar er wel ruimte is voor een combinatie tussen theorie en praktijk. Gedurende het traject doorloop je dus wel meerdere stageperiodes om ook voldoende praktijkervaring op te doen.

De kosten voor een BOL opleiding worden per jaar vastgesteld door de Rijksoverheid Op dit moment wordt de opleiding aangeboden voor een vast bedrag van €1.202 (schooljaar 2020/2021). Het lesgeld voor elk mbo-niveau is hetzelfde. Kijk voor informatie over studiefinanciering, les- en cursusgeld op duo.nl.

Welke studies zijn er?

Cosmo is al meer dan tien jaar de opleider in de toerisme, recreatie, leisure en hospitality branche. Je volgt onze opleidingen via een ROC bij jou in de buurt. Met locaties in Den Bosch, Haarlem en Heerenveen zijn we landelijk actief. Kies uit een van onze opleidingen:

Schoolkosten

Zoals aangegeven blijven de kosten niet beperkt tot het lesgeld. Om een opleiding te volgen heb je bepaalde hulpmiddelen nodig. Je maakt dus ook nog andere studiekosten. Sommige hulpmiddelen zijn verplicht, andere materialen zijn noodzakelijk en je hebt natuurlijk ook de keuze om extra materialen aan te schaffen.

Zoals gezegd blijven de kosten niet beperkt tot het lesgeld. Om een opleiding te volgen heb je bepaalde hulpmiddelen nodig. Sommige hulpmiddelen zijn verplicht, andere materialen zijn noodzakelijk en je hebt natuurlijk ook de keuze om extra materialen aan te schaffen.

Kleding ± €190,-
Lesmateriaal ± €700,-
Vrijwillige bijdrage ± €575,-

Bovengenoemde kosten voor kleding, lesmateriaal en vrijwillige bijdragen voor extra faciliteiten (zoals excursies) zijn voor de totale opleiding van 3 jaar. Deze (richt)bedragen verschillen per opleiding die je kiest.

Wat kost een BBL mbo-opleiding?

De kosten van een BBL mbo-opleiding worden gebaseerd op verschillende factoren. Er is geen standaard prijs voor de verschillende opleidingen. Iedere opleiding heeft namelijk een eigen prijs en deze prijs wordt berekend op basis van niveau, duur en de opleiding. Over het algemeen bedragen de kosten 200 tot 600 euro per jaar. Dit is zonder eventueel extra studiemateriaal. 

Is het aanvragen van studiefinanciering mogelijk?

Het bovenstaande roept ongetwijfeld de vraag in je op of het aanvragen van een studiefinanciering mogelijk is. Dit is zeker het geval. Als je een Nederlandse Nationaliteit hebt en je volgt een mbo studie heb je het recht op een studiefinanciering. De studiefinanciering Voor het mbo bestaat uit een basisbeurs, een aanvullende beurs, een reisproduct voor de ov-chipkaart en een lening. Slaag je erin om je mbo niveau 3 of 4 diploma te behalen binnen 10 jaar na de aanvraag van de studiefinanciering? Dan krijg je de basisbeurs, de aanvullende beurs en het reisproduct in de vorm van een gift. Dit hoef je dus niet terug te betalen. De hoogte van je studiefinanciering hangt af van je woonsituatie. Daarnaast is dit bedrag aan verandering onderhevig dus laat je hier goed over informeren. Ook de studiefinanciering wordt geregeld door DUO.

Open dagen

Wil je ontdekken welke studierichting en niveau het beste bij je past? Kijk dan zeker eens rustig rond op onze website. Hier vind je al heel veel informatie over onze diverse studierichtingen. Vind je het prettig om de sfeer bij ons te proeven? Bezoek dan een van onze open dagen. Op dit soort dagen informeren we je persoonlijk hoe onze opleidingen eruit zien en kun je de sfeer bij ons proeven. Uiteraard kun je meteen al jouw vragen over onze opleidingen persoonlijk aan ons stellen. Een bezoek aan onze opleiding is dus meer dan de moeite waard!

Aanmelden voor een open dag?

Onze partners

Cosmo werkt intensief samen met bekende bedrijven en organisaties die jou de kans bieden om jezelf op professioneel en persoonlijk niveau te ontwikkelen. Samen met het bedrijfsleven zorgen we voor actuele lesstof, uitdagende opdrachten, de beste begeleiding en een fijne omgeving waardoor jij het maximale uit je mbo-opleiding haalt.

Meer weten over de kosten van een mbo-opleiding of over de verschillende opleidingen van Cosmo? Neem dan contact met ons op of bezoek een open dag.

Neem contact op

© wearecosmo.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Disclaimer/ Privacybeleid