Terugblik op 25 jaar Cosmo

Deel dit bericht op

In mijn gedachte speelt er veel; Cosmo 25 jaar! Wat een tijd, wat een herinneringen, wat een verrijking van mijn leven. Dit moeten we vieren, maar met een feest halen we, op dit moment, het 20.00 uur journaal. Ondanks het feit dat we ervan houden om in de spotlights te staan, stellen we dus een feestje maar ff uit. Met veel plezier neem ik jullie mee naar de vorige eeuw, 1995….

Hoe het begon

In de zomer van 1995 ontstond bij Frank en mij (o, zo verliefd) het idee om een entertainmentorganisatie te starten op Mallorca. Plannen gemaakt, een fax gekocht (destijds high-tech), en een brief met postzegel verstuurd aan alle hotels met Nederlandse gasten op Mallorca. We waren verrast met het aantal aanvragen die binnenkwamen via die goed werkende fax, zo’n 50 hotels wilden meer informatie over ons, toen nog niet bestaande bedrijf: Cosmo.

Vamos a Mallorca

De laatste week van oktober 1995 zijn we naar Mallorca gevlogen en verbleven we in een last-minute aanbieding: Club Martha’s te Cala d’Or dat later zou uitgroeien tot een van de meest iconische “Cosmo-hotels”. Het eerste hotel dat we bezochten was hotel Parque Mar, gelegen in de achtertuin van Martha’s. Na een leuk gesprek en hier en daar wat blufwerk, zei de toenmalige manager het contract per direct te willen tekenen. Hiha, in the pocket! Toch maar even verzwegen dat we enkel een naam hadden, met een door mijn broer ontworpen logootje en een droom, meer was het niet. De rest van die week hebben we alle hotels bezocht, vele hotelmanagers gesproken om tot slot op de laatste dag, zondag 31 oktober 1995, de hele dag bij het zwembad de plannen verder uit te werken over de start van ons nieuwe bedrijf…doen we het of doen we het niet? Op 1 november 1995 was het een feit: We doen het!

En nu doorpakken….

In die winter van 95-96 hebben we onze banen opgezegd, bouwden we een slaapkamer om tot kantoor, kregen tuinmeubels de functie van vergadertafel en zijn we op zoek gegaan naar 30 jonge, leuke mensen. De sollicitatiegesprekken vonden plaats in het Holiday-Inn hotel in Eindhoven; we namen alleen de allerbeste en allerleukste mensen aan (en dat doen we op de dag van vandaag nog steeds). Ondertussen hielp de hele familie mee; papa schilderde een aanhangwagen in de kleuren rood/zwart en maakte de decordoeken, mama fixte achter de naaimachine de clownspakken en jurkjes, broerlief zorgde voor het logo, briefpapier en de posters en mijn schoonouders stelden eerst 1, later 2 en nog later de hele bovenverdieping van hun huis ter beschikking. Daarbij verzorgde ze dagelijks heerlijke lunches voor uiteindelijk soms wel 10 man. Onze ouders hadden zo nu en dan hun twijfels, maar stonden achter onze plannen.

Klein familiegeluk, that’s where it’s all about.

 

Inpakken en wegwezen

Bepakt en gezakt vertrokken we in maart 1996 met een tweedehands Golf (leve de Rabobank Zilvervloot spaarrekening, thanks pa en ma!) en een volgepakte aanhanger richting Barcelona, namen de nachtboot en reden vervolgens in de volle zon de Paseo Maritimo van

Palma de Mallorca op. Ons vochtige, op de valreep gehuurde huisje vol kieren, was na een winter vooral bezet door spinnenwebben, kakkerlakken, kevers en torren. Bellen kon alleen vanuit een telefooncel en er zaten te weinig uren in een dag; over een paar dagen zou de eerste groep Cosmo-ers aankomen voor de training en er moesten nog een aantal contracten getekend worden met de hotels en huisvesting geregeld worden… Maar dat mocht de pret niet drukken, mouwen opstropen, werk aan de winkel!

 

Een fantastische tijd

Zomerseizoen 1996 werkten er 30 entertainers bij ons. We kennen ze allemaal nog. De jaren die volgden, groeiden we elk jaar. In onze toptijd hadden we bijna 400 leuke, jonge mensen uit heel Europa aan het werk. 8 Maanden van het jaar woonden we op Mallorca afgewisseld met 4 maanden in Nederland. In Spanje werkten we 6 dagen in de week en als het nodig was, vergaderden we om 1 uur ’s-nachts. Tijdens de winters in Nederland kwamen we eerst bij, van de drukke zomer en maakten we een mooie reis. Om vervolgens aan de slag te gaan met het werven en selecteren van nieuwe mensen, het schrijven van nieuwe programma’s, het maken van nieuwe plannen en het benaderen van nieuwe hotels voor een volgend seizoen. De trainingen, de première shows, de Cosmo-feesten en het teamwork waren de absolute highlights. Elk jaar maakten we een professionaliseringslag, Cosmo werd een begrip in de hotelwereld op de Balearen. Wat hebben we hard gewerkt, wat hebben we een lol gehad, veel geleerd en wat hebben we veel leuke mensen leren kennen. Boeken kunnen we schrijven vol met mooie verhalen en ook verdrietige gebeurtenissen, over ontelbare begonnen en verbroken liefdes, gelukte en mislukte plannen, leuke anekdotes en memorabele stapavonden.

 

Wat we in Spanje deden zagen we ook wel in Nederland voor ons. Maar dan op recreatieparken en campings. In 2002 grepen we de kans om ook in Nederland de mogelijkheid te bieden om met Cosmo samen te werken.

 

Op zoek naar een nieuwe uitdaging

Al die jaren werkten we veel samen met stagiaires van diverse opleidingen in Nederland. Hierdoor kwamen we in gesprek met de stagebegeleiders en werden we gevraagd lessen te verzorgen tijdens de winters. In 2005 hadden we in de winter 10 trainers in dienst die het hele land doorreisden om op vele mbo’s entertainmentvakken te onderwijzen. Soms hadden we kritiek op de flexibiliteit van het onderwijs en op het niet aansluiten van de lesprogramma’s op de arbeidsmarkt. Wij konden de hele wereld aan en dachten het beter te kunnen. In 2006 trokken we de stoute schoenen aan en schreven we een plan voor, de in onze ogen, ideale mbo-opleiding. We stuurden de Colleges van Bestuur van 10 ROC’s ons plan. Het Koning Willem I College in Den Bosch had vertrouwen in ons en zag het zitten. En zo startten we in september 2007 onze eerste eigen Cosmo Academy.

Cosmo in onderwijsland

Vanaf de start draaiden we de Academy zoals we ook onze trainingen op Mallorca organiseerden; met oog voor de student, veel enthousiasme en vakkennis uit de branche. Naast onze eigen mensen werden vakdocenten aangetrokken. Tot op de dag van vandaag streven we naar een mooie mix van onderwijskundigen, vak-idioten en ondernemers. En zo zijn we 25 jaar later trots op in totaal 7 academies in Den Bosch, Haarlem, Heerenveen, Weert en Rotterdam. Onze Spaanse tak hebben we begin 2020 overgedragen aan Acttiv, het grootste bedrijf in toeristisch entertainment in Spanje, een gave businesspartner waar we close mee samenwerken. Daarnaast zijn in al die jaren mooie samenwerkingen ontstaan met vooruitstrevende bedrijven in de branche, zoals TUI, de Roompot, Kennemer Duincampings en veel meer.

De kracht van Cosmo

Onze kracht zit ‘em, al sinds 1995, in de connectie met de branche en in alle gepassioneerden mensen die bij Cosmo werken en gewerkt hebben. Met een club enthousiaste collega’s werken we, op onze manier, er elke dag energiek aan om de studenten het vak te leren en te ondersteunen, zodat ze zich tot sterke persoonlijkheden kunnen ontwikkelen. In de nabije toekomst willen nog veel meer jongeren aansteken met het Cosmo hospitality-gen. Want daar zijn we (en dan bedoel ik óók onze studenten) écht goed in. ‘Hé, da’s er één van Cosmo, dat kun je zien, die moet je hebben.’

Proost, ook namens ‘de mede-bouwers’ van Cosmo: Edmond, Frank, Isa, Maurice en Andrea.

Groet Yvonne Verhoeven

Deel dit bericht op

© wearecosmo.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Disclaimer/ Privacybeleid