Tips voor een vliegende start op het mbo

Deel dit bericht op

Vaarwel middelbare school, hallo mbo

Met je vmbo-diploma op zak begin jij na de zomervakantie op het mbo. Spannend! Je komt terecht op een grote school met honderden studenten. Je leest het goed: studenten! Ook jij mag jezelf student gaan noemen. Het is helemaal niet gek als je deze grote stap wat spannend vindt. Om jouw avontuur op het mbo vlekkeloos van start te laten gaan geven we je een aantal goede tips!

Van vmbo naar mbo, wat verandert er allemaal?

Met je neus in de boeken is verleden tijd, althans bijna dan. Op de Cosmo opleidingen krijg je naast de standaardvakken (engels, nederlands en rekenen) een aantal praktijkvakken van gezellige praktijktrainers. Op het mbo is het onderwijs persoonlijker dan op het vmbo. Je mag onze docenten gewoon bij de voornaam noemen en je krijgt drie jaar lang begeleiding van dezelfde coach. Nadat onze docenten jou volledig hebben klaargestoomd op de praktijk, mag jij zowel in het eerste als tweede jaar een toffe stage lopen! In tegenstelling tot het vmbo zit je op het mbo dus niet meer het hele jaar in de schoolbanken. Is dat niet fijn?! Gedurende de periodes dat je naar school gaat krijg je les in de speciaal voor Cosmo ingerichte lokalen. Zo voelt het als een kleinschalige leeromgeving binnen een groot ROC. Sommige van je nieuwe klasgenootjes moeten misschien iets verder reizen voor school. Als student heb je recht op een gratis OV-chipkaart waarmee je makkelijk naar school reist met de bus- en of trein. Dit zal even wennen zijn, maar beter dan fietsen toch?

5 tips om goed voorbereid van start te gaan op het mbo

Voordat je begint aan een mbo-opleiding moeten er een aantal dingen geregeld worden. Om je hiermee op weg te helpen hebben we vijf handige tips voor je opgesteld:

  • Zorg dat jouw OV-schipkaart geactiveerd is vóórdat je voor het eerst met het openbaar vervoer reist. Je kan dit doen bij één van de NS-kaartautomaten;
  • Kijk goed welke boeken je nodig hebt. Tip! Boeken kunnen ook tweedehands aangeschaft worden;
  • Beschik je nog niet over een laptop? Vaak heb je deze op het mbo nodig tijdens de les;
  • Ben je 18 jaar of ouder? Dan heb jij recht op studiefinanciering. Vraag deze op tijd aan bij DUO;
  • Neem vóór de zomervakantie deel aan de Cosmo Kick-off dag.  Zo maak je al kennis met je klasgenoten, voordat je bij Cosmo begint. Hierdoor zal je eerste dag op het mbo minder spannend zijn.
Deel dit bericht op

© wearecosmo.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Disclaimer/ Privacybeleid