Mbo niveau 4 opleidingen

Cosmo biedt mbo niveau 4 opleidingen op het gebied van toerisme (travel & hospitality) en recreatie, entertainment en evenementen (leisure & hospitality).

Heb jij een gastvriendelijke persoonlijkheid en tover jij graag een lach op het gezicht van klanten of gasten? De mbo 4 opleidingen van Cosmo zijn gericht op hospitality in de breedste zin van het woord. Leer jouw persoonlijkheid in te zetten om het verschil te maken voor de klant. Je volgt onze opleiding bij een ROC bij jou in de buurt. Cosmo staat voor praktijkgerichte opleidingen. Het bedrijfsleven speelt dan ook een actieve rol tijdens jouw opleiding.

Mbo 4 opleiding

Tijdens onze drie jaar durende mbo 4 opleiding leer je jouw persoonlijkheid in te zetten om klanten, gasten en bezoekers een tevreden gevoel te geven. Je zorgt voor een lach op het gezicht van een kind, je toont begrip voor een gast met een klacht en je weet altijd hoe je hoort te reageren in verschillende levensechte situaties. Dankzij onze samenwerking met het bedrijfsleven doe je ruime praktijkervaring op word je voorbereid op de vervolgstap in jouw carrière.

Je docenten en begeleiders spelen een belangrijke rol in jouw studietraject. Onze docenten zijn vakmensen uit de praktijk die vanuit hun eigen ervaringen dieper op de stof in kunnen gaan. Met een persoonlijke coach heb je een vertrouwd contactpersoon die aandacht heeft voor jou en je ontwikkeling tijdens je mbo niveau 4 opleiding. Samen met Cosmo groei je in drie jaar op professioneel en persoonlijk niveau tot een waardevolle kracht voor je toekomstige werkgever.

Mbo niveau 4 opleiding volgen

De mbo niveau 4 opleidingen van Cosmo zijn gericht op kleinschalig onderwijs op een lokale onderwijsinstelling. Je volgt je opleiding op een van de drie aangesloten ROC’s in Den Bosch, Haarlem, Heerenveen en Hoofddorp. Hier bouw je contacten op met docenten, medestudenten en het bedrijfsleven tijdens stages en projecten. Dit netwerk helpt jou tijdens je verdere carrière om de beste baan te vinden.

Voor welke studie kies jij?

Weet jij al welke mbo 4 studie bij jou past? Cosmo biedt verschillende opleidingen op het gebied van toerisme, recreatie, leisure en hospitality. Ook voor een carrière in de entertainment en events industrie kun je een mbo 4 opleiding van Cosmo volgen. Kijk in dat geval eens of de Cosmo Academy niveau 4 iets voor jou is. Op onze niveau 4 Travel & Hospitality leer je organiseren, adviseren en servicegericht werken als leidinggevende  in de reiswereld. Het is daarnaast mogelijk om niveau 4 versneld te doorlopen. Zo heb je binnen twee jaar je diploma op zak!

Wil je meer weten over onze mbo niveau 4 opleidingen? We organiseren regelmatig informatiedagen bij de aangesloten ROC’s. Maak kennis met de docenten, de leeromgeving en de verschillende branches.

Aanmelden voor een informatiedag?

Leren door te doen

Bij Cosmo geloven we in de kracht van leren door te doen. Daarom loop je tijdens je mbo-opleiding niveau 4 meerdere keren stage bij toonaangevende bedrijven uit de branche en werk je aan interessante projecten. Tijdens je stage worden je alle fijne kneepjes van het vak uitgelegd en geleerd. Na drie jaar als Cosmo student ben je dan ook uitgegroeid tot een young professional binnen jouw werkgebied. Altijd al stage willen lopen in het buitenland? Die mogelijkheid bieden wij jou, bij sommige opleidingen. Natuurlijk mag je ook stage lopen in Nederland. Deze keuze laten we geheel aan jou over. De duur van de stages kunnen per opleiding verschillen.

Welke richting ga je op na het afronden van je mbo-opleiding niveau 4?

Na het afronden van je mbo-opleiding niveau 4 kan je nog alle kanten op. Ga je doorstuderen of kies je ervoor om het werkveld te betreden? Met een diploma niveau 4 op zak kun je doorstromen naar het hbo. Er zijn meer dan voldoende hbo-opleidingen die aansluiten op jouw mbo-opleiding. Met jouw achtergrond heb je dan al een stevige basis aan kennis en ervaring opgedaan. Omdat we je gedurende 3 jaar breed opgeleid hebben beschik je na het afstuderen over een breed scala aan kwaliteiten en competenties. Hierdoor kan je gelijk op zoek naar een passende baan binnen jouw werkveld.

Alles over onze mbo niveau 4 opleidingen

Kan ik een mbo-opleiding niveau 4 aan?
Om een mbo-opleiding niveau 4 te mogen volgen moet je aan een aantal toelatingseisen voldoen. We hebben voor jouw gemak alle voorwaarden op een rijtje gezet.

 • Je bent in het bezit van een geldig diploma van een vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, of vmbo gemengde leerweg. Of;
 • Beschikt over een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3). Of;
 • Je hebt een havo-diploma. Het is dan zelfs mogelijk om de opleiding in twee jaar te volgen.

Voldoe je aan één of meer punten van bovenstaande criteria? Dan kan jij je inschrijven voor een mbo-opleiding niveau 4 bij Cosmo.

Hoe lang duurt een mbo niveau 4 opleiding?
Onze mbo-opleidingen niveau 4 leiden je op tot een zelfstandig professional die over goede organisatorische kwaliteiten beschikt en dus ook een team kan aansturen. De duur van een mbo niveau 4 opleiding kan per opleiding verschillen. Maar bij Cosmo duren ze allemaal 3 jaar. Daarnaast bieden wij de mogelijkheden om diverse opleidingen niveau 4 te volgen in een versneld traject. In dat geval duurt de opleiding maar 2 jaar en kun je daarna direct aan de slag in het werkveld of doorstromen naar het hbo.

Heb ik recht op studiefinanciering bij een mbo niveau 4 opleiding?
Studiefinanciering in Nederland bestaat uit 3 onderdelen. Zo hebben we de basisbeurs, een aanvullende beurs en het reisproduct voor de ov-chipkaart. Mbo-studenten tussen de 18 en 30 jaar kunnen een basisbeurs krijgen, de hoogte hiervan verschil per situatie. De aanvullende beurs is bedoelt voor studenten met ouders die een laag inkomen verdienen en hierdoor minder kunnen bijdragen aan de studie van hun kind.

Daarnaast heeft iedere student recht op het ov-reisproduct. Ze kunnen kiezen uit een week- of weekendabonnement. Heb je je opleiding binnen 10 jaar succesvol afgerond? Dan hoef je deze kosten niet terug te betalen. Uiteraard kun je ook een lening afsluiten. De hoogte hiervan bepaal je zelf. Let wel op! De lening dient wel terugbetaald te worden, met eventuele rente.

Welke beroepen kan ik uitoefenen met een mbo niveau 4 diploma van Cosmo?
Omdat wij uiteenlopende studies aanbieden op niveau 4 kun je echt alle kanten op binnen de recreatieve, toeristische of entertainment en evenementensector. We zullen een aantal mogelijke beroepen en functies hieronder voor je beschrijven:

 • Teamleider of coördinator van een entertainmentteam
 • Front- of backoffice medewerker
 • Instructeur in een leisure bedrijf
 • Organisator van evenementen
 • Reisleider
 • Eventmanager
 • Reisadviseur
 • Grondstewardess
 • Host
 • Reisbureaumanager
 • Product manager (zaken) reizen

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van functies waarin onze oud-studenten nu werkzaam zijn. Dankzij jouw brede opleiding ben je na het behalen van je diploma van alle markten thuis en kun je op diverse werkvelden ingezet worden.

Onze partners

Cosmo werkt nauw samen met toonaangevende bedrijven in de leisure en hospitality branche die jou de kans bieden om jezelf te ontwikkelen op professioneel en persoonlijk niveau. Samen met het docenten met praktijkervaring en bedrijven uit het werkveld zoeken we naar uitdagende opdrachten, de beste begeleiding en een fijne omgeving waardoor jij alles uit je mbo niveau 4 opleiding haalt. Met Cosmo word jij de beste professional in jouw vakgebied.

Inschrijven voor een mbo-opleiding bij Cosmo doe je altijd bij een van de aangesloten ROC’s. Voor meer informatie over Cosmo en onze mbo-opleidingen kun je uiteraard wel contact met ons opnemen.

Neem contact op

Nieuws en Blogs

© wearecosmo.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Disclaimer/ Privacybeleid