De studiekeuze: hoe kan ik als ouder mijn kind ondersteunen?

Deel dit bericht op

Het kiezen van de juiste opleiding is niet altijd even makkelijk. Zeker niet in deze tijd. Open dagen gaan niet meer door en een dag proef studeren, sfeer proeven en toekomstige klasgenootjes ontmoeten, het zit er voorlopig niet in. Gelukkig kan je als ouder wel op andere manieren ondersteunen in het lastige proces genaamd: studiekeuze.

Het maken van een studiekeuze: alle do’s en don’ts op een rij

Wat kiest je kind?

Om te beginnen is het belangrijk om te kijken naar de behoeften van je kind. Wat wil ik? Wat kan ik? Waar word ik blij van? Het zijn belangrijke vragen om bij stil te staan en samen te bespreken. Het voeren van een dergelijk gesprek kan heel gemakkelijk aan de keukentafel. Is je kind niet zo’n prater of wordt het vooral als saai en stom gezien om lange en ‘verplichte’ gesprekken te voeren? Het bespreken van de studiekeuze kan ook heel gemakkelijk tijdens een autorit.

Goed om te weten voor je als ouder jouw mening telt. Meer dan de helft van de jongeren geeft aan dat ze de ondersteuning en mening van hun ouders wel degelijk belangrijk vinden. Ook al laten ze het niet altijd merken, het advies van een ouder wordt zeker gewaardeerd.

De kwaliteit van de opleiding

Elk jaar verschijnt er aan het eind van het jaar de Keuzegids. De keuzegids is een onafhankelijke consumentengids die ieder jaar de kwaliteit van alle opleidingen voor alle niveaus met elkaar vergelijkt. Met de keuzegids krijgt je als ouder goed inzicht in de kwaliteit van een opleiding. De opleidingen van Cosmo zijn dit jaar voor de tiende keer uitgeroepen tot Top Opleiding. Een mooi resultaat waar wij erg trots op zijn.

Andere beoordelingsfactoren waar je als ouders nog meer op kunt letten zijn onder andere:

  • De begeleiding tijdens opleiding. Hoe is deze ingeregeld?
  • Wat zeggen (oud) studenten over de opleiding?
  • Hoe word je voorbereid op de arbeidsmarkt?

Nog enkele handige tips

  • Op internet vind je tal van handig testen die goede inzichten bieden. Enkele voorbeeld hiervan zijn: mbostart.nl/beroepentest of studiekeuze123
  • Stimuleer je kind om  vragen te stellen aan ooms, nichtjes, broers of zussen en andere bekenden. Vragen over hun beroep, de opleiding die ze gevolgd hebben of misschien nog volgen, wat ze zo leuk vinden aan hun beroep en vooral ook wat ze minder leuk vinden.
  • Het is altijd mogelijk om extra informatie op te vragen over een opleiding bij het ROC waar je kind wil gaan studeren.

Wilt u meer informatie over een Cosmo opleiding? Neem via het contactformulier contact met ons op en u krijgt binnen 24 uur persoonlijk antwoord.

Deel dit bericht op

© wearecosmo.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Disclaimer/ Privacybeleid