Het is hier geen hotel!

Deel dit bericht op

De stage is in veel opzichten een héle ervaring. Naast dat je de branche leert kennen, leer je ook jezelf beter kennen. Je bent jong en waarschijnlijk ga je voor het eerst ‘op jezelf’. Het huis uit. Al is de periode maar van korte duur; toch moet je voor jezelf zorgen. Kleding wassen, je bed verschonen, op tijd douchen, je tanden poetsen en.. koken!

Tijdens je stage verbruik je veel energie. Als reisleider op een zonnige vakantiebestemming, receptionist in een chique hotel of entertainer op een vakantiepark. Jij bent de spreekwoordelijke sfeermaker, de allemansvriend en hét visitekaartje van het bedrijf. Dit betekent dat je ten alle tijden een 100% smile op je gezicht hebt. Het is daarom belangrijk dat je voldoende energie hebt en dat je lekker in je vel zit. En dus gevarieerd en gezond eet ????!

Vette hap, afgetopt met een slok cola

Lange dagen hard werken zorgen ervoor dat je batterij leeg raakt. Om die weer te vullen heb je eten en drinken nodig. Als je daar weinig aandacht aan besteed kan het zijn dat je de batterij niet goed oplaadt. Een hele zomer leven op frikandellenbroodjes en RedBull is niet goed voor je.

Soms is er weinig tijd om uitgebreid te koken. Morgen is de première van de nieuwe show en er moeten nog een aantal scènes gerepeteerd worden. Ook is het decor nog niet helemaal af. We snappen dat het dan makkelijker is om maar een snelle -vaak vette- hap te eten, afgetopt met een paar slokken cola en een handje chips.

Wellicht is het overbodige informatie, maar junkfood bevat veel vetten, geraffineerde suikers en calorieën, terwijl het tegelijkertijd erg weinig voedingsstoffen en vezels bevat. Door de hoeveelheid suiker en zout werkt het verslavend. De vettige fastfood-maaltijden veroorzaken snel een verzadigd gevoel, maar dat ebt sneller weg dan na een gezonde maaltijd met vezelrijke groenten.

Diesel voor jouw motor

Goede voeding zorgt voor energie en de nodige stoffen om te groeien, optimaal te functioneren en ons goed in ons vel te voelen. Voeding is voor ons lichaam wat brandstof is voor een auto.

In de voorbereiding op de stage bieden wij onze studenten een workshop koken aan. Niet alleen om te ervaren hoe het is om zelf een maaltijd te bereiden. Ook om te vertellen waarom gezond eten belangrijk is en dat het niet altijd moeilijk hoeft te zijn om een gezonde maaltijd te bereiden.

Ik wil gezonder eten

Om je een handje op weg te helpen: kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Eet dagelijks twee stuks fruit. Kook met verse producten. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk. Drink liever geen frisdrank, vruchtensap en alcohol.

TIP:
Hou je niet zo van groente of fruit, dan kun je zelf sap van groente en fruit persen om dit toch binnen te krijgen.

Wat is de Schijf van Vijf?

Met de Schijf van Vijf eet je gezond en duurzaam volgens de meest recente wetenschappelijke adviezen. Het is het meest grondig onderbouwde voorlichtingsmodel over voeding in Nederland.

Het advies is om iedere dag uit elk vak de aanbevolen hoeveelheden te eten en volop te variëren. Daarnaast is het advies om de consumptie van voedingsmiddelen die niet in de Schijf van Vijf staan te beperken. Eten volgens de Schijf van Vijf verkleint de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker én je krijgt de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.

De Schijf van Vijf helpt je ook om duurzamer te eten doordat je veel varieert, je niet meer eet dan je nodig hebt, minder (rood) vlees eet en vaker kiest voor (seizoens)groente, noten en peulvruchten. Dit soort keuzes kunnen je milieudruk met wel een derde verlagen.

In de Schijf van Vijf staan:

  • Verse groente en diepvriesgroente
  • Vers fruit en diepvriesfruit
  • Bruin en volkoren brood
  • Volkoren pasta, zilvervliesrijst en aardappelen
  • Vis, peulvruchten, onbewerkt vlees, ei
  • Ongezouten noten
  • Magere of halfvolle melk of yoghurt
  • Kaas met minder vet
  • Zachte en vloeibare vetten
  • Water, thee en koffie

Wil je meer weten? Kijk eens rond op www.voedingscentrum.nl/schijfvanvijf

Deel dit bericht op

© wearecosmo.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Disclaimer/ Privacybeleid